Glycemic and insulinemic responses in women consuming extruded amaranth (Amaranthus cruentus L) (2005)
- Authors:
- Autor USP: AREAS, JOSE ALFREDO GOMES - FSP
- Unidade: FSP
- DOI: 10.1016/j.nutres.2005.09.002
- Subjects: ANGIOSPERMAS; GLICEMIA; HORMÔNIOS PEPTÍDICOS; VALOR NUTRITIVO; AMIDO (METABOLISMO)
- Language: Inglês
- Abstract: Amaranth is a pseudocereal, the nutritional and functional values of which have attracted much interest recently. Amaranth has become popular among patients with celiac disease because it does not cause allergic reactions in the intestinal mucosa. However, the high prevalence of diabetes mellitus among these patients is well known. This study investigated the starch digestibility of an extruded amaranth product. The digestion behavior was observed by the glycemic and insulinemic responses of 11 women to the amaranth product, in comparison with the responses to a reference food (white bread). The responses of women to amaranth gave rise to a mean glycemic index of 107 and an insulinemic curve that indicated greater capacity to stimulate insulin production. This digestion profile was probably due to the drastic processing that the amaranth grain had been subjected to, which provided suitable conditions for enzyme attack. Because of its fast digestion, such amaranth snacks are recommended for athletes and, when consumed by diabetic patients with celiac disease, should be assessed in a dietary program
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- Source:
- Título do periódico: Nutrition Research
- ISSN: 0271-5317
- Volume/Número/Paginação/Ano: v. 25, n. 9, p. 815-822, 2005
- Este periódico é de assinatura
- Este artigo NÃO é de acesso aberto
- Cor do Acesso Aberto: closed
-
ABNT
MATIAS, Andrea Carvalheiro Guerra e AREAS, José Alfredo Gomes. Glycemic and insulinemic responses in women consuming extruded amaranth (Amaranthus cruentus L). Nutrition Research, v. 25, n. 9, p. 815-822, 2005Tradução . . Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.nutres.2005.09.002. Acesso em: 25 abr. 2024. -
APA
Matias, A. C. G., & Areas, J. A. G. (2005). Glycemic and insulinemic responses in women consuming extruded amaranth (Amaranthus cruentus L). Nutrition Research, 25( 9), 815-822. doi:10.1016/j.nutres.2005.09.002 -
NLM
Matias ACG, Areas JAG. Glycemic and insulinemic responses in women consuming extruded amaranth (Amaranthus cruentus L) [Internet]. Nutrition Research. 2005 ; 25( 9): 815-822.[citado 2024 abr. 25 ] Available from: https://doi.org/10.1016/j.nutres.2005.09.002 -
Vancouver
Matias ACG, Areas JAG. Glycemic and insulinemic responses in women consuming extruded amaranth (Amaranthus cruentus L) [Internet]. Nutrition Research. 2005 ; 25( 9): 815-822.[citado 2024 abr. 25 ] Available from: https://doi.org/10.1016/j.nutres.2005.09.002 - Produção de alimentos alternativos pela extrusão do amaranto (Amaranthus caudatus, L.), [resumo]
- Amaranto: doença celíaca versus comportamento glicêmico e insulinêmico [resumo]
- Efeito da extrusão termoplástica na fração amido resistente do grão de amaranto [resumo]
- Efeito hipocolesterolemizante do feijão caupi (Vigna unguiculata l. walp) e de sua proteína isolada em hamsters
- Grão de amaranto (Amaranthus caudantus l) age beneficamente sobre parâmetros fermentativos colônicos in vivo
- Importância da terapia anti-retroviral (TARV) em uso na avaliação do estado nutricional de pacientes pediátricos com HIV/AIDS
- Snack rico em ferro e vitamina A: produção e avaliação pela população alvo
- Efeito da incorporação de amaranto no perfil de aminoácidos de produtos extrusados
- Desenvolvimento e caracterização de pão sem glúten de baixo índice glicêmico e carga glicêmica
- Caracterização nutricional de extrusados de amaranto de arroz e de milho
Informações sobre o DOI: 10.1016/j.nutres.2005.09.002 (Fonte: oaDOI API)
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